Mam problem z rozwiązaniem dwóch zadań z trygonometrii, oto ich treść:
1. Wiedząc, że:
\(\displaystyle{ \sin + \cos = \frac{7}{8}}\)
Oblicz:
\(\displaystyle{ \sin * \cos}\)
2.Wiedząc, że:
\(\displaystyle{ \sin + \cos = \frac{31}{25}}\)
Oblicz:
\(\displaystyle{ \sin - \cos}\)
Z góry dziekuję za poprawne rozwiązania
Równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 5 razy
Równania trygonometryczne
Próbowałem już wykorzystać wymienioną przez ciebie zależność, ale niestety bez skutecznie. Proszę o pełne rozwiązanie tego zadania.
- Psycho
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 68 razy
Równania trygonometryczne
Sorki rzeczywiście okrężne rozwiązanie proponowałem.
Robimy tak:
1.
\(\displaystyle{ sinx + cosx = \frac{7}{8} \\
sin^{2}x + cos^{2}x = 1 \\
(sinx + cosx)^{2} - 2sinxcosx = 1 \\
\frac{49}{64} - 1 = 2sinxcosx \\
sinxcosx= - \frac{15}{128}}\)
2. Obliczasz podobnie jak w 1. \(\displaystyle{ 2sinxcosx}\) i potem:
\(\displaystyle{ sin^{2}x + cos^{2}x= 1 \\
(sinx - cosx)^{2} + 2sinxcosx = 1}\)
i możesz wyliczyć \(\displaystyle{ sinx- cosx}\)
Robimy tak:
1.
\(\displaystyle{ sinx + cosx = \frac{7}{8} \\
sin^{2}x + cos^{2}x = 1 \\
(sinx + cosx)^{2} - 2sinxcosx = 1 \\
\frac{49}{64} - 1 = 2sinxcosx \\
sinxcosx= - \frac{15}{128}}\)
2. Obliczasz podobnie jak w 1. \(\displaystyle{ 2sinxcosx}\) i potem:
\(\displaystyle{ sin^{2}x + cos^{2}x= 1 \\
(sinx - cosx)^{2} + 2sinxcosx = 1}\)
i możesz wyliczyć \(\displaystyle{ sinx- cosx}\)