Witam nie umiem rozwiazac tych przykładow prosze o pomoc
\(\displaystyle{ \frac{cos\alpha}{sin\alpha}}\)-\(\displaystyle{ \frac{sin\alpha}{cos \alpha}}\)=\(\displaystyle{ (ctg\alpha-1)(tg \alpha+1)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{1-sin\alpha}}\)+\(\displaystyle{ \frac{1}{1+sin\alpha}}\)=\(\displaystyle{ \frac{2}{cos^{2}\alpha}}\)
Prosze mi pomoc.
Pozdrawiam
Funkcja trygonometryczna
- lpek58
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Funkcja trygonometryczna
przykład drugi: sprowadź lewą stronę równania do wspólnego mianownika i zastosuj "jedynkę trygonometryczną". L=P, więc równanie będzie tożsamością trygonometryczną.
- fryxjer
- Użytkownik
- Posty: 226
- Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Raciborz
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 23 razy
Funkcja trygonometryczna
przykład pierwszy:
\(\displaystyle{ L= \frac{\cos^{2}\alpha-\sin^{2}\alpha}{\sin\alpha\cos\alpha}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{\cos\alpha-\sin\alpha}{\sin\alpha}\frac{\sin\alpha+\cos\alpha}{\cos\alpha}}\)
\(\displaystyle{ L= \frac{\cos^{2}\alpha-\sin^{2}\alpha}{\sin\alpha\cos\alpha}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{\cos\alpha-\sin\alpha}{\sin\alpha}\frac{\sin\alpha+\cos\alpha}{\cos\alpha}}\)