Prośba o sprawdzenie poprawności

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
glodny_wiedzy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 8 maja 2009, o 09:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Prośba o sprawdzenie poprawności

Post autor: glodny_wiedzy »

Witam! Proszę o sprawdzenie poprawności :
Dla jakich wartosci parametru \(\displaystyle{ \alpha}\), wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^3-(2sin4\alpha)x^2+3x-sin4\alpha-5}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ (x-2)}\)?

Wyszło mi :
\(\displaystyle{ 0=sin4\alpha-1}\)
stąd:
\(\displaystyle{ \alpha\in\frac{\pi}{8}+2k\pi,k\in\matxbb{C}}\).

Czy wszystko jest dobrze ?
LastSeeds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 346
Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 17 razy

Prośba o sprawdzenie poprawności

Post autor: LastSeeds »

nie
\(\displaystyle{ 4\alpha= \frac{\pi}{2}+2k\pi \Leftrightarrow \alpha= \frac{\pi}{8}+ \frac{k\pi}{2}}\)
Awatar użytkownika
glodny_wiedzy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 8 maja 2009, o 09:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Prośba o sprawdzenie poprawności

Post autor: glodny_wiedzy »

Aha , dzięki gapa ze mnie
ODPOWIEDZ