rozwiąż nierówność - prosba o sprawdzenie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bszela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Pomógł: 1 raz

rozwiąż nierówność - prosba o sprawdzenie

Post autor: bszela »

\(\displaystyle{ ctg^{2}x-3>0}\)

po 1 przekształcić korzystając ze wzoru na iloczyn sumy i róznicy czyli:
\(\displaystyle{ \left( ctgx- \sqrt{3} \right) \left( ctgx+ \sqrt{3} \right)>0}\) stąd
\(\displaystyle{ ctg x <- \sqrt{3}}\) lub \(\displaystyle{ ctg x > \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x \in \left(0+k\pi, \frac{\pi}{6}+k\pi \right) \cup \left( \frac{5}{6}\pi+k\pi, \pi+k\pi\right)}\)

czy to rozwiazanie jest poprawne??

Dziękuję
MistyKu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 60 razy

rozwiąż nierówność - prosba o sprawdzenie

Post autor: MistyKu »

\(\displaystyle{ k \in C}\), zalozenie \(\displaystyle{ x \neq k\pi}\), a takto wszystko wyglada ok : )
ODPOWIEDZ