\(\displaystyle{ sin 2x = cosx-cos3x}\)
bez używania wzorów na cos 3x sama idea, która mi świta to przedstawić to za pomocą jednej funkcji ale co dalej bo mozna sin 2x zamienić na cos ze wzorów redukcyjnych??
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 25 lis 2008, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ sin2x = 2sinxcosx}\) Dalej \(\displaystyle{ cos3x = cos(2x+x) = cos2xcosx - sin2xsinx = (1-2sin^{2}x)cosx - 2sin^{2}xcosx}\)
Mamy więc równość: \(\displaystyle{ 2sinxcosx = cosx - (1-2sin^{2}x)cosx + 2sin^{2}xcosx}\)
Dalej już chyba sobie poradzisz
Pozdrawiam
Mamy więc równość: \(\displaystyle{ 2sinxcosx = cosx - (1-2sin^{2}x)cosx + 2sin^{2}xcosx}\)
Dalej już chyba sobie poradzisz
Pozdrawiam
Rozwiąż równanie
czyli dalej podzielić obustronnie przez cos x zakładając, że jest on różny od 0 i otrzymamy równanie sinusów?? dobrze widzę:)
wychodzi
\(\displaystyle{ sinx=0}\) lub \(\displaystyle{ sinx= \frac{1}{2}}\) i trzeba dorzucić jeszcze \(\displaystyle{ cos x =0}\)
tak??
ewentualnie zamiast dzielenia wyłączyć cos przed nawias ale w rozwiązaniu i tak bedzie to samo??
wychodzi
\(\displaystyle{ sinx=0}\) lub \(\displaystyle{ sinx= \frac{1}{2}}\) i trzeba dorzucić jeszcze \(\displaystyle{ cos x =0}\)
tak??
ewentualnie zamiast dzielenia wyłączyć cos przed nawias ale w rozwiązaniu i tak bedzie to samo??
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 25 lis 2008, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż równanie
Zdecydowanie nie w tego typu równaniach nie wolno nam skracać, ponieważ często w ten sposób pomijamy nieświadomie jedno z rozwiązań. Musisz skorzystać z jedynki trygonometrycznej, aby pozbyć się cosinusów lub sinusów (to drugie wydaje mi się łatwiejsze w tym przykładzie), a następnie dokonać podstawienia: \(\displaystyle{ cosx=t}\) lub jeśli wybierzesz pierwszy wariant \(\displaystyle{ sinx=t}\) i rozwiązać równanie ze względu na t. Potem wrócić do tego za co podstawiałeś i otrzymasz rozwiązania ze względu na x