oblicz wartość cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bszela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Pomógł: 1 raz

oblicz wartość cos

Post autor: bszela »

Witam
Zad 1. Oblicz wartość

\(\displaystyle{ cos \left( \frac{\pi}{3}- \alpha \right)}\), jeśli \(\displaystyle{ sin \alpha =- \frac{12}{13}}\) i jesteśmy w 3 ćwiartce:)

Dziękuję ja korzystałam ze wzoru na cos różnicy i potem zostaje \(\displaystyle{ cos \alpha}\) i co dalej??
Ostatnio zmieniony 8 maja 2009, o 22:14 przez bszela, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

oblicz wartość cos

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ cos \left( \frac{\pi}{2}- \alpha \right)=sin\alpha}\)
Tomcat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 62 razy

oblicz wartość cos

Post autor: Tomcat »

\(\displaystyle{ cos({\frac{\pi}{2}-\alpha})=sin\alpha}\)

EDIT: koleżanka wyżej mnie ubiegła
bszela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Pomógł: 1 raz

oblicz wartość cos

Post autor: bszela »

aaaaa pomyłka w mianowniku jest 3 (te 2 to chyba było moje życzenie:)) przepraszam za pomyłkę
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

oblicz wartość cos

Post autor: anna_ »

wzory redukcyjne i jedynka trygonometryczna
bszela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Pomógł: 1 raz

oblicz wartość cos

Post autor: bszela »

Mozna prosić trochę jaśniej?
gdzie ta jedynka trygonometryczna??
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

oblicz wartość cos

Post autor: anna_ »

Z jedynki trygonometrycznej policz \(\displaystyle{ cos\alpha}\), tylko nie zapomnij, że ma być <0.
bszela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Pomógł: 1 raz

oblicz wartość cos

Post autor: bszela »

no tak - już oczywiste i policzone

chyba powinnam iść spać:) jutro wezmę się za resztę:):)

Dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ