Sprawdź tożsamość
Sprawdź tożsamość
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha -1-\cos^2 \alpha }{\cos \alpha }=\frac{\cos \alpha -2*\sin \alpha *\cos \alpha }{-\sin \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 9 maja 2009, o 12:26 przez qbala, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdź tożsamość
tak próbowałem na początku ale do niczego mnie to nie zaprowadziło-- 8 maja 2009, o 20:56 --\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha -\sin^2 \alpha }{\cos \alpha }=\frac{\sin \alpha (1-\sin \alpha )}{\cos \alpha }}\)
i co dalej nic to raczej nie da
i co dalej nic to raczej nie da
Sprawdź tożsamość
Proszę o zmianę tematu na regulaminowy. Temat powinien mówić coś o treści zadania, np. "tożsamość trygonometryczna " albo jakoś inaczej. Chyba trudno byłoby znaleźć temat, jeśli wszystkie nazywałyby się "jak to ugryźć", "trudne" albo "proszę pomóżcie, to jest na jutro !! :* ".
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
Sprawdź tożsamość
Dziwnie mi się wydaje że prawa nie równa się lewej stronie (jesteś pewien ze dobrze przepisałeś przykład?)
Poza tym źle rozpisałeś tą lewą stronę Powinno być:
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha +\sin^2 \alpha-2 }{\cos \alpha }=}\)
Poza tym źle rozpisałeś tą lewą stronę Powinno być:
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha +\sin^2 \alpha-2 }{\cos \alpha }=}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
Sprawdź tożsamość
Ja ciągle uważam że lewa strona nie równa się prawej. Najlepiej na jakimś programie do wykresów wpisz lewą stronę zrób wykres i porównaj z wykresem prawej strony idę o zakład że się nie pokryją.
Oczywiście jest minimalne prawdopodobieństwo że się mylę ale jak zrobisz wykresy to będziesz pewien
Oczywiście jest minimalne prawdopodobieństwo że się mylę ale jak zrobisz wykresy to będziesz pewien
Sprawdź tożsamość
Niech \(\displaystyle{ alfa}\) rowna sie \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\)
wtedy mamy:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{2}-1- \frac{3}{4} }{ \frac{ \sqrt{3} }{2} }= \frac{ \frac{ \sqrt{3} }{2}-2 \frac{ \sqrt{3} }{4} }{- \frac{1}{2} }}\)
Prawa strona jest rowna \(\displaystyle{ 0}\)
lewa strona jest rozna od zera
Zatem tozsamosc nie jest prawdziwa.
Mam nadzieje ze sie nie pomylilem przy liczeniu;]
wtedy mamy:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{2}-1- \frac{3}{4} }{ \frac{ \sqrt{3} }{2} }= \frac{ \frac{ \sqrt{3} }{2}-2 \frac{ \sqrt{3} }{4} }{- \frac{1}{2} }}\)
Prawa strona jest rowna \(\displaystyle{ 0}\)
lewa strona jest rozna od zera
Zatem tozsamosc nie jest prawdziwa.
Mam nadzieje ze sie nie pomylilem przy liczeniu;]
Sprawdź tożsamość
Po raz ostatni proszę autora tematu, żeby edytował pierwszy post. W miejsce obecnej nazwy tematu proszę wpisać temat mówiący coś o treści zadania, np. "sprawdź, czy jest to tożsamość trygonometryczna". Jeśli nie zostanie to poprawione, temat wyląduje w koszu.
Gdybyś czegoś nie umiał zrobić, wątpię, ale pierwsza prośba nie została spełniona, napisz do mnie pw.
Pozdrawiam
Gdybyś czegoś nie umiał zrobić, wątpię, ale pierwsza prośba nie została spełniona, napisz do mnie pw.
Pozdrawiam
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Sprawdź tożsamość
Zachodzi tylko dla \(\displaystyle{ sin \alpha =1 \vee sin \alpha = \frac{-3+ \sqrt{21} }{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
Sprawdź tożsamość
Czyli lewa nie równa się prawej, i nie jest to tożsamość. Koniec zadania. (może było za zadanie sprawdź czy to tożsamość, a nie wykaż)