oblicz sin i cos mając tg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
julia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 maja 2009, o 18:40
Płeć: Kobieta

oblicz sin i cos mając tg

Post autor: julia17 »

oblicz wartości sin i cos kąta alfa jeżeli tg=\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{6}}{4}}\)
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

oblicz sin i cos mając tg

Post autor: Psycho »

Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha}{cos \alpha}}\) i \(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + cos^{2} \alpha = 1}\)
ODPOWIEDZ