1. Funkcje f i g określone w przedziale \(\displaystyle{ <\pi,2\pi>}\), dane są worami \(\displaystyle{ F(x)=sinx}\) i \(\displaystyle{ g(x)=x^{2}-\pi x}\).
a) Narysuj ich wykresy.
Chodzi o funkcje g. Miejsca zerowe to Pi i 0, ale nie wiem jak zaznaczyc wierzchołek tej paraboli ;/ Pierwsza współrzędna to \(\displaystyle{ p= \frac{\pi}{2}}\) a \(\displaystyle{ q= \frac{-(\pi)^{2}}{4}}\). Jak zaznaczyć te q na osi?
2. To samo tylko teraz mam taką funkcje:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 4x^{2}-\pi^{2} \ dla \ x \in (-\infty,- \frac{\pi}{2}) \cup ( \frac{\pi}{2},+\infty) \\ cosx \ dla \x \in <- \frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2}> \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ p=0}\)
\(\displaystyle{ q=-2\pi}\)
Jak to na osi zaznaczyc??
3. Wyznacz zbiór wartości funckji f określone wzorem \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{logcos2 \pi x}}\).
zrobiłem tak że:
\(\displaystyle{ logcos2 \pi x \ge 0}\) i \(\displaystyle{ cos2 \pi x >0}\)
\(\displaystyle{ cos2 \pi x \ge 1}\)
jak to dalej rowziązac?
4. Naszkicuj wykres funckji \(\displaystyle{ f(x)=cosx^{ \sqrt{|cosx|-1} }}\)
Wykresy i własnosci f.trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
- Poodzian
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
Wykresy i własnosci f.trygonometrycznych
Ad 4
Należy wyznaczyć dziedzinę takiej funkcji
To, co jest pod pierwiastkiem musi być większe od zera lub równe zeru
\(\displaystyle{ |\cos x|-1\ge 0}\), zatem \(\displaystyle{ |\cos x|\ge 1}\)
Dziedziną tej funkcji są więc \(\displaystyle{ x=\pi+k\cdot \pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)
Dla takich \(\displaystyle{ x}\) wykładnik potęgi się zeruje - jeśli tak, to nie ma znaczenia wartość z podstawy potęgi
Zatem wartość funkcji jest tylko jedna, a jest nią \(\displaystyle{ 1}\)
Wykres jest punktowy i określony dla iksów z dziedziny
Na przyszłość jeszcze warto pamiętać, że wyrażenie \(\displaystyle{ 0^0}\) nie ma sensu i jest sprzecznością
W tym zadaniu akurat nie potrzeby brania tego pod uwagę, ale istnieją takie, gdzie trzeba to uczynić
Należy wyznaczyć dziedzinę takiej funkcji
To, co jest pod pierwiastkiem musi być większe od zera lub równe zeru
\(\displaystyle{ |\cos x|-1\ge 0}\), zatem \(\displaystyle{ |\cos x|\ge 1}\)
Dziedziną tej funkcji są więc \(\displaystyle{ x=\pi+k\cdot \pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)
Dla takich \(\displaystyle{ x}\) wykładnik potęgi się zeruje - jeśli tak, to nie ma znaczenia wartość z podstawy potęgi
Zatem wartość funkcji jest tylko jedna, a jest nią \(\displaystyle{ 1}\)
Wykres jest punktowy i określony dla iksów z dziedziny
Na przyszłość jeszcze warto pamiętać, że wyrażenie \(\displaystyle{ 0^0}\) nie ma sensu i jest sprzecznością
W tym zadaniu akurat nie potrzeby brania tego pod uwagę, ale istnieją takie, gdzie trzeba to uczynić
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy