obliczenie arcsin

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

obliczenie arcsin

Post autor: Jacek_fizyk »

hej! Czy moglby mi ktos wytlumaczyc jak mozna latwo sprytnie znalezc wartos arcsin majac wartosc sin
np \(\displaystyle{ arcsin(0.5719)}\)

jak znalezc taka wartosc jesli sie nie ma tablic?
z gory dzieki
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

obliczenie arcsin

Post autor: Chromosom »

Można to rozwinąć w szereg Taylora, ale nie wiem, czy o to Ci chodzi
Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

obliczenie arcsin

Post autor: Jacek_fizyk »

Chromosom pisze:Można to rozwinąć w szereg Taylora, ale nie wiem, czy o to Ci chodzi
chodzilo mi o jakas prostsza metode, np majac tablice matemat. mozemy bardzo latwo sprawdzic jaki kat otrzymamy np z \(\displaystyle{ sin(0.3678)}\)
wiesz moze jak znalezc np taki sam kat dla arcsin, jesli do dyspozycji mamy tylko tablice z funkcjami sin, cos, tg, ctg?
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

obliczenie arcsin

Post autor: matshadow »

No to jak masz arccos(x), to szukasz najbliższej wartości x i patrzysz który kąt to spełnia
Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

obliczenie arcsin

Post autor: Jacek_fizyk »

matshadow pisze:No to jak masz arccos(x), to szukasz najbliższej wartości x i patrzysz który kąt to spełnia

no tak, ale jak nie masz tablicy w wartosciami arcsin to juz nie jest tak latwo......(to jest wlasnie pytanie na forum...)
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

obliczenie arcsin

Post autor: matshadow »

Jedyne co mi na myśl przychodzi to kalkulator
frej

obliczenie arcsin

Post autor: frej »

\(\displaystyle{ t=\arc \sin 0.5719}\)
\(\displaystyle{ sin t = 0.5719}\)
i tablice. Może być ?
Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

obliczenie arcsin

Post autor: Jacek_fizyk »

frej pisze:
\(\displaystyle{ t=\arc \sin 0.5719}\)
\(\displaystyle{ sin t = 0.5719}\)
i tablice. Może być ?
tak to mi sie podoba! Dzieki:)
pozdrawiam
ODPOWIEDZ