Dany jest wykres funkcji f(x)=cosx

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
glodny_wiedzy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 8 maja 2009, o 09:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Dany jest wykres funkcji f(x)=cosx

Post autor: glodny_wiedzy »

Dany jest wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\cos(x),-2\pi\leqslant x\leqslant 2\pi}\).
Rozwiąż w tym przedziale równanie: \(\displaystyle{ f(5x)-f(x)=f(3x-\frac{\pi}{2})}\).
Zupełnie niewiem jak się do tego zabrać.Z góry dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Dany jest wykres funkcji f(x)=cosx

Post autor: De Moon »

\(\displaystyle{ cos(5x) - cos(x) = cos(3x - \frac{\pi}{2})}\)
airowin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 23 sty 2008, o 09:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 9 razy

Dany jest wykres funkcji f(x)=cosx

Post autor: airowin »

\(\displaystyle{ cos(5x)-cosx=cos( \frac{\pi}{2}-3x)}\)
\(\displaystyle{ cos5x-cosx=sin3x}\)
\(\displaystyle{ -2sin \frac{5x+x}{2}sin \frac{5x-x}{2}=sin3x}\)
\(\displaystyle{ -2sin3xsin2x -sin3x=0}\)
\(\displaystyle{ sin3x(-2sin2x-1)=0}\) dalej już chyba sobie poradzisz co?
Awatar użytkownika
glodny_wiedzy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 8 maja 2009, o 09:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Dany jest wykres funkcji f(x)=cosx

Post autor: glodny_wiedzy »

Dzięki airowin myślę, że sobie poradzę , narysowałem obie funkcje na jednym wykresie i o ile dobrze rozumuje rozwiązaniem jest zbiór takich x, które przyjmują wartość zero no i trochę ich jest. Czy w odpowiedzi mam je wszystkie wypisać ?
airowin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 23 sty 2008, o 09:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 9 razy

Dany jest wykres funkcji f(x)=cosx

Post autor: airowin »

nom dobrze rozumujesz jest ich bodajrze 7 i masz wypisać wszystkie
ODPOWIEDZ