Dla jakich wartości \(\displaystyle{ m}\) równanie
\(\displaystyle{ 3cos \left(x + \frac{\Pi}{4}\right) = \left|m - 1\right| - 5}\)
ma rozwiązanie?
Dla jakich wartości m równanie (...) ma rozwiązanie?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Dla jakich wartości m równanie (...) ma rozwiązanie?
Skorzystaj z faktu
\(\displaystyle{ -1 \le cosx \le 1}\)
\(\displaystyle{ -1 \le cosx \le 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 5 razy
Dla jakich wartości m równanie (...) ma rozwiązanie?
tyle to wiem... jednak mógłby to ktoś rozwiązać "krok po kroku"?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Dla jakich wartości m równanie (...) ma rozwiązanie?
\(\displaystyle{ 3cos (x + \frac{\Pi}{4}) = |m - 1| - 5}\)
\(\displaystyle{ cos (x + \frac{\Pi}{4}) = \frac{|m - 1| - 5}{3}}\)
Jeżeli prawa strona ma ograniczenie to lewa musi mieć takie samo ograniczenie, czyli
\(\displaystyle{ -1\le \frac{|m - 1| - 5}{3} \le 1}\)
\(\displaystyle{ cos (x + \frac{\Pi}{4}) = \frac{|m - 1| - 5}{3}}\)
Jeżeli prawa strona ma ograniczenie to lewa musi mieć takie samo ograniczenie, czyli
\(\displaystyle{ -1\le \frac{|m - 1| - 5}{3} \le 1}\)