Rozwiąż nierówność

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
XanthiQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 10 lut 2008, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 5 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: XanthiQ »

Rozwiąż nierówność:

\(\displaystyle{ \left|sin2x\right| - \frac{1}{2} \ge 0}\)
kuba958
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 24 mar 2009, o 17:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecinek
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 13 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: kuba958 »

\(\displaystyle{ \left| \sin2x\right|- \frac{1}{2} \ge 0 \Leftrightarrow \left| \sin2x\right| \ge \frac{1}{2} \Leftrightarrow \sin2x \le - \frac{1}{2} \vee \sin2x \ge \frac{1}{2} \Leftrightarrow 2x \in \langle \frac{7\pi}{6} +2k\pi;\frac{11\pi}{6} +2k\pi\rangle \vee 2x \in \langle \frac{\pi}{6} +2k\pi;\frac{5\pi}{6} +2k\pi\rangle \Leftrightarrow x \in \langle \frac{7\pi}{12} +2k\pi;\frac{11\pi}{12} +2k\pi\rangle \vee x \in \langle \frac{\pi}{12} +2k\pi;\frac{5\pi}{12} +2k\pi\rangle \Leftrightarrow x \in \langle \frac{7\pi}{12} +2k\pi;\frac{11\pi}{12} +2k\pi\rangle \cup \langle \frac{\pi}{12} +2k\pi;\frac{5\pi}{12} +2k\pi\rangle}\)
ODPOWIEDZ