rozwiązanie równania
rozwiązanie równania
tg \(\displaystyle{ \alpha}\) = \(\displaystyle{ \frac{x-5}{x}}\) mógłby ktoś pokazać mi jak to rozwiązać
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
rozwiązanie równania
a co chcesz wyliczyc? a, czy x ?
jesli 'x' to: \(\displaystyle{ \tg \alpha=1- \frac{5}{x} \Rightarrow x= \frac{\tg \alpha -1}{-5}}\)
jesli 'x' to: \(\displaystyle{ \tg \alpha=1- \frac{5}{x} \Rightarrow x= \frac{\tg \alpha -1}{-5}}\)
rozwiązanie równania
Jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest 5 razy krótsza od drugiej przyprostokątnej. Oblicz tangensy kątów ostrych tego trójkąta.
Wiem, że ma wyjść 5 i \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) tylko zapomniałem jak robiło się te równania ;]
Wiem, że ma wyjść 5 i \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) tylko zapomniałem jak robiło się te równania ;]