Funkcje trygonometryczne - treść

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
r0cq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 3 mar 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 7 razy

Funkcje trygonometryczne - treść

Post autor: r0cq »

Witam, potrzebuję pomocy z 3 zadaniami oto ich treść.
1) Lina długości 10m podtrzymuje maszt. Kąt nachylenia liny do ziemi wynosi 55 stopni. Na jakiej wysokości od ziemi jest zamocowana linia??
2) Samolot widać pod kątem 35 stopni w momencie, gdy znajduje się on nad punktem odległym od obserwatora o 4 KM .Na jakiej wysokości i w jakiej odległości od obserwatora znajduje się ten samolot ?
3) W odległości 5 km od pewnej góry widać ej szczyt pod kątem wzniesienia 19 stopni. Jak wysoka jest ta góra ?

Bardzo prosiłbym o jasne wytłumaczenie tych zadań, gdyż chciałbym to zrozumieć. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Funkcje trygonometryczne - treść

Post autor: De Moon »

r0cq pisze:Witam, potrzebuję pomocy z 3 zadaniami oto ich treść.
1) Lina długości 10m podtrzymuje maszt. Kąt nachylenia liny do ziemi wynosi 55 stopni. Na jakiej wysokości od ziemi jest zamocowana linia??
Narysuj trójkąt prostokątny, wysokość to h, przeciwprostokątna to 10m. Kąt przy podstawie 55 stopni.
\(\displaystyle{ sin\alpha = \frac{h}{10}}\), więc \(\displaystyle{ h = 10 sin\alpha}\)
2) Samolot widać pod kątem 35 stopni w momencie, gdy znajduje się on nad punktem odległym od obserwatora o 4 KM .Na jakiej wysokości i w jakiej odległości od obserwatora znajduje się ten samolot ?
Tutaj technika będzie taka sama, jedyny problem sprawia zrozumienie czym się różni "punkt odległy od obserwatora" od "odległości od obserwatora".
r0cq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 3 mar 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 7 razy

Funkcje trygonometryczne - treść

Post autor: r0cq »

Za dużo to ty mi nie pomogłeś tyle to ja sam wiedziałem.
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Funkcje trygonometryczne - treść

Post autor: De Moon »

r0cq pisze:Za dużo to ty mi nie pomogłeś tyle to ja sam wiedziałem.
To jest już całe zadanie.
\(\displaystyle{ h = 10 sin \alpha}\) ; gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) = 55

\(\displaystyle{ h = 10 sin(55)

h = \approx 8.19 m}\)


Brakowało tylko podstawienia cyferek. Z tym był problem?
r0cq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 3 mar 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 7 razy

Funkcje trygonometryczne - treść

Post autor: r0cq »

Tak bo ja wogóle nie jarzę funkcji trygonometrycznych ;] może znasz jakąś stronke gdzie bym mógł się ich nauczyć ??
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Funkcje trygonometryczne - treść

Post autor: De Moon »


Jak chcesz coś innego to w googlach zobacz jeszcze. Sporo tego jest.
ODPOWIEDZ