Szukanie wartości f. trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ania91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 22 lis 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Szukanie wartości f. trygonometrycznych

Post autor: ania91 »

Hej. Nie wiem, jak interpretować pewne wyniki. Zobaczcie, jeżeli mam np. \(\displaystyle{ sinx= \frac{3}{5}}\) i \(\displaystyle{ x \in (90,180)}\). Z tego wychodzi, że cosx= -4/5 lub 4/5. W podręczniku wzięli do dalszej części zadania tylko -4/5, ale dlaczego? Przecież jak sprawdzałam w tablicach, to gdy cos=0,8 to kąt ma 36st...W takim przypadku w ogóle dwa wyniki mi nie pasują...
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Szukanie wartości f. trygonometrycznych

Post autor: Ateos »

cosx w 2ciwartce (90;180) jest ujemny, wiec odpada wartosc dodatnia.
gdy cos=0,8 to kąt ma 36st...
a czy \(\displaystyle{ 36 \in (90;180) (?)}\)
ODPOWIEDZ