sprawdź tożsamość \(\displaystyle{ \sin ^{2}\alpha+\tg ^{2}\alpha= \frac{1-\cos ^{4}\alpha }{\cos ^{2}\alpha }}\)
jak to rozwiązać
sprawdź tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 93 razy
sprawdź tożsamość
\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + tg^{2} \alpha = \frac{1 - cos^{4}\alpha}{cos^{2}\alpha}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + tg^{2} \alpha = \frac{1}{cos^{2}\alpha} - \frac{cos^{4}\alpha}{cos^{2}\alpha}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + tg^{2} \alpha = \frac{cos^{2}\alpha + sin^{2}\alpha}{cos^{2}\alpha} - \frac{cos^{4}\alpha}{cos^{2}\alpha}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + tg^{2} \alpha = 1 + tg^{2} \alpha - cos^{2}\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + tg^{2} \alpha =sin^{2} \alpha + tg^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ 0 = 0}\)
\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + tg^{2} \alpha = \frac{1}{cos^{2}\alpha} - \frac{cos^{4}\alpha}{cos^{2}\alpha}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + tg^{2} \alpha = \frac{cos^{2}\alpha + sin^{2}\alpha}{cos^{2}\alpha} - \frac{cos^{4}\alpha}{cos^{2}\alpha}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + tg^{2} \alpha = 1 + tg^{2} \alpha - cos^{2}\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + tg^{2} \alpha =sin^{2} \alpha + tg^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ 0 = 0}\)
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
sprawdź tożsamość
\(\displaystyle{ P= \frac{(1-cos ^{2} \alpha )(1+cos ^{2} \alpha )}{cos ^{2} \alpha }=tg ^{2} \alpha \cdot (cos ^{2} \alpha +1)=sin ^{2} \alpha +tg ^{2} \alpha =L}\)