Mam taką funkcję:
\(\displaystyle{ f(x) = -2|\frac{1}{2}cos(3|x|+\frac{\pi}{3})+1|-2}\)
Więc pokolei nakładam na siebie elementy:
1. cos|x| - normalne cosinus
2. cos 3|x| - funkcja sciśnięta 3-krotnie w poziomie
3.\(\displaystyle{ \frac{1}{2}cos 3|x|}\) - ściśnięcie dwukrotne w pionie
Do tąd wszystko OK. Wpiszę funkcję do kalkulatora i wyniki zgadzają się z wykresem. Ale kolejny krok to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}cos(3|x|+ \frac{\pi}{3})}\)
Czyli przesunięcie w lewo o pi/3 czyli o 60*. No ale gdy to wpiszę do kalkulatora, to wychodzą wyniki jakbym przesunął w lewo o niecałe 15*.
I tu moje pytanie: Jak mam wykonać ten krok? Przemieścić o 60* w lewo czy o ile? Czy może wcześniej mam błąd? Może kalkulator źle liczy?
Wykres funkcji z przesunięciem
Wykres funkcji z przesunięciem
Ostatnio zmieniony 23 lut 2006, o 22:46 przez K_B, łącznie zmieniany 2 razy.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Wykres funkcji z przesunięciem
Po pierwsze, zapisz wszystko w Texu. Po drugie, trzecim krokiem ma być to przesunięcie, a czwartym dopiero wzięcię tej jednej drugiej z całego wyrażenia.
Wykres funkcji z przesunięciem
OK, poprawiłem.
Wydaje mi się, że nie ma znaczenia, czy najpierw przesunę, czy najpierw podzielę. Bo na to samo wyjdzie.
Wydaje mi się, że nie ma znaczenia, czy najpierw przesunę, czy najpierw podzielę. Bo na to samo wyjdzie.