rownanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
tomcza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 20 kwie 2009, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 2 razy

rownanie trygonometryczne

Post autor: tomcza »

Zad.
\(\displaystyle{ \frac{1-cos2x}{1-cosx}=4cos^{2}x}\)
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

rownanie trygonometryczne

Post autor: xanowron »

tomcza pisze:Zad.
\(\displaystyle{ \frac{1-cos2x}{1-cosx}=4cos^{2}x}\)
Założenie:
\(\displaystyle{ cosx \neq 1}\)
Potem mnożysz razy mianownik, koryzstając z \(\displaystyle{ cos2x=cos^{2}x-sin^{2}x}\) i \(\displaystyle{ 1=sin^{2}x+cos^{2}x}\) zamieniasz wszystko na cosinusy.
Potem możesz podstawić \(\displaystyle{ t=cosx}\) i masz równanie wielomianowe \(\displaystyle{ W(t)=0}\) które rozkładasz na nawiasy i wracasz do podstawienia, albo bez podstawiania wyłączasz przed nawias parę rzeczy i gotowe.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

rownanie trygonometryczne

Post autor: anna_ »

Lewa strona równania:
\(\displaystyle{ \frac{1-cos2x}{1-cosx}=\frac{1-(2cos^2x-1)}{1-cosx}=\frac{1-2cos^2x+1}{1-cosx}=\frac{2-2cos^2x}{1-cosx}=\frac{2(1-cos^2x)}{1-cosx}=\frac{2(1-cosx)(1+cosx)}{1-cosx}=2(1+cosx)}\)
ODPOWIEDZ