wyznaczanie sumy katow o danych cosinusach.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
maciek2000221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 12 lis 2005, o 16:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sandomierz

wyznaczanie sumy katow o danych cosinusach.

Post autor: maciek2000221 »

ile wynosi a+b jezeli cosa=\(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{7}}{7}}\) i cosb=\(\displaystyle{ \frac{5 \sqrt{7}}{14}}\) jezeli a i b nalezy do (0,90)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

wyznaczanie sumy katow o danych cosinusach.

Post autor: Tomasz Rużycki »

\(\displaystyle{ \cos (a+b) = \cos a\cos b - \sin a\sin b}\) + tzw. 'jedynka trygonometryczna' - skorzystaj z tego, ze katy te leza w pierwszej cwiartce, wyznaczysz cosinus sumy, potem arcus.
ODPOWIEDZ