Wartość wyrażenia dla kątow trójkąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
atimor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 9 mar 2009, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 13 razy

Wartość wyrażenia dla kątow trójkąta

Post autor: atimor »

"Naprzeciw boków o długościach a,b,c trójkąta ostrokątnego leżą kąty, o miarach odpowiednio \(\displaystyle{ \alpha,\beta,\gamma}\). Jaką wartość może przyjmować wyrażenie:
\(\displaystyle{ \left|\frac{a \cdot sin\alpha}{b \cdot cos\gamma}-\frac{a \cdot sin\alpha}{c \cdot cos\beta} \right|\left| \frac{b \cdot sin\beta}{a \cdot cos\gamma}-\frac{b \cdot sin\beta}{c \cdot cos\alpha} \right|\left| \frac{c \cdot sin\gamma}{a \cdot cos\beta}-\frac{c \cdot sin\gamma}{b \cdot cos\alpha} \right|}\)?"
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

Wartość wyrażenia dla kątow trójkąta

Post autor: bedbet »

Co najmniej nieujemną.
Awatar użytkownika
atimor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 9 mar 2009, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 13 razy

Wartość wyrażenia dla kątow trójkąta

Post autor: atimor »

Skoro mamy iloczyn wartości bezwzględnych, to chyba oczywiste jest, że ta liczba jest nieujemna
frej

Wartość wyrażenia dla kątow trójkąta

Post autor: frej »

Skorzystaj z tw. sinusów, a potem wymnóż wszystko
ODPOWIEDZ