Określ zbiór wartości funkcji f (Kiełbasa 10.21)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Dąbrówka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 19:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Określ zbiór wartości funkcji f (Kiełbasa 10.21)

Post autor: Dąbrówka »

Jakoś umknęła mi umiejętność wyznaczania zbioru wartości funkcji trygonometrycznych. Stąd mój problem przy rozwiązaniu tego zadania:

10.21.

Określ zbiór wartości funkcji f:
a) \(\displaystyle{ f(x)=sinx*cosx}\) (nie umiem kompletnie zrobić)
d)\(\displaystyle{ f(x)= \frac{4}{tgx + ctgx}}\) (doszłam do \(\displaystyle{ f(x)=2sin2x}\), więc Y=<-2;2>, ale dlaczego w odp. jest, że bez 0????

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Określ zbiór wartości funkcji f (Kiełbasa 10.21)

Post autor: Nakahed90 »

1. \(\displaystyle{ sin2x=2sinxcosx}\)
2. Wyznacz dziedzinę funkcji.
ODPOWIEDZ