rownanie z tangensem i sinusem
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
rownanie z tangensem i sinusem
\(\displaystyle{ tg(sinx)=0}\)
Jak to rozwiazac?? heh zero pomyslów. prosze krok po kroku Jako ciekawostke powiem ze to ma byc na maturze w maju 2009 hehe
Jak to rozwiazac?? heh zero pomyslów. prosze krok po kroku Jako ciekawostke powiem ze to ma byc na maturze w maju 2009 hehe
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
rownanie z tangensem i sinusem
\(\displaystyle{ tg(sinx)=0}\)
\(\displaystyle{ tg(sinx)=tg0}\)
\(\displaystyle{ sinx=k\pi \wedge k\in C}\)
\(\displaystyle{ sinx=0 \iff x=k\pi \wedge k\in C}\)
\(\displaystyle{ tg(sinx)=tg0}\)
\(\displaystyle{ sinx=k\pi \wedge k\in C}\)
\(\displaystyle{ sinx=0 \iff x=k\pi \wedge k\in C}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
rownanie z tangensem i sinusem
Aha a jakieś załozenia bo to miało byc osttanie zadanie w arkuszu za 4 punkty. Wiec nie bardzo wiem gdzie te 4 punkty mozna dostac jak to takie krotkie.
- Psycho
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 68 razy
rownanie z tangensem i sinusem
Prawdopodobnie jest źle, ale zrobiłem tak:
\(\displaystyle{ tg(sinx)=0 \\
tg(sinx)=tg(k\pi), k \in C \\
sinx=k\pi}\)
Ponieważ wartości sinx należą do przediału <-1,1> oraz k należy do całkowitych to jedynym rozwiązaniem jest k=0, wtedy:
\(\displaystyle{ sinx = 0 \\
x= n\pi, n \in C}\)-- 2 maja 2009, 18:30 --czyli jednak dobrze
\(\displaystyle{ tg(sinx)=0 \\
tg(sinx)=tg(k\pi), k \in C \\
sinx=k\pi}\)
Ponieważ wartości sinx należą do przediału <-1,1> oraz k należy do całkowitych to jedynym rozwiązaniem jest k=0, wtedy:
\(\displaystyle{ sinx = 0 \\
x= n\pi, n \in C}\)-- 2 maja 2009, 18:30 --czyli jednak dobrze
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
rownanie z tangensem i sinusem
Dziedzina
\(\displaystyle{ cos(sinx)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ sinx \neq \frac{\pi}{2}+k\pi \wedge k \in C}\)
\(\displaystyle{ x\in R}\)
edit:wkradł się mały błąd, ale już poprawiłem
\(\displaystyle{ cos(sinx)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ sinx \neq \frac{\pi}{2}+k\pi \wedge k \in C}\)
\(\displaystyle{ x\in R}\)
edit:wkradł się mały błąd, ale już poprawiłem
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
rownanie z tangensem i sinusem
Nakahed90 ja trygonometrii nie trawie i nie wiem skad Ci sie tam wzial cosinus ?
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
rownanie z tangensem i sinusem
tzn rozumiem ze zalozyles tak:
\(\displaystyle{ tg(sinx)=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin(sinx)}{cos(sinx)}=0}\)
Mianownik nie moze byc zerem dlatego:
\(\displaystyle{ cos(sinx) \neq 0}\)
itd
dobrze to zrozumialem?
\(\displaystyle{ tg(sinx)=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin(sinx)}{cos(sinx)}=0}\)
Mianownik nie moze byc zerem dlatego:
\(\displaystyle{ cos(sinx) \neq 0}\)
itd
dobrze to zrozumialem?