Na podstawie opisu oblicz \(\displaystyle{ (sin \alpha + cos \alpha )^{2}}\)
Kat Alfa jest rozwarty, jego jednym ramieniem jest os z dodatnimi wartosciami x, a drugim ramieniem prosta przechodzaca przez punkty (0,0) i (-4,3)
Wartosc wyrazenia
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wartosc wyrazenia
Współczynik kierunkowy prostej przechodzącej przez dane punkty to \(\displaystyle{ tg\alpha}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} tg\alpha=\frac{sin\alpha}{cos\alpha} \\ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} tg\alpha=\frac{sin\alpha}{cos\alpha} \\ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 346
- Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 17 razy
Wartosc wyrazenia
narysuj to sobie
zauwazysz ze \(\displaystyle{ tg(\alpha-180^{0})=\frac{3}{4} \Leftrightarrow tg\alpha}=-\frac{3}{4}}\)
teraz korzystasz z tego co napisal kolega wyzej podal
mozna by jeszcze korzystac z wzoru na podwojony kat ale powyzszy sposob jest chyba szybszy
zauwazysz ze \(\displaystyle{ tg(\alpha-180^{0})=\frac{3}{4} \Leftrightarrow tg\alpha}=-\frac{3}{4}}\)
teraz korzystasz z tego co napisal kolega wyzej podal
mozna by jeszcze korzystac z wzoru na podwojony kat ale powyzszy sposob jest chyba szybszy
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
Wartosc wyrazenia
4/5 to wychodzi wartość cos, a masz policzyć (sin +cos)^2. Jak wylicztakże sin i podstawisz do wyrażenia to wyjdzie 1/25.