wielomian z ctg.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Ola90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 8 razy

wielomian z ctg.

Post autor: Ola90 »

Wymień elementy zbioru A={\(\displaystyle{ x: ctg ^{3} x-ctg ^{2}x-3ctgx+3=0 \wedge x \in <0;6>}\)} oraz podaj najmniejszą liczbę naturalną nienależącą do tego zbioru.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc tym zadaniu. Największy problem sprawia mi podanie tej najmniejszej liczby nienależącej do zbioru. W odpowiedzi jest napisane, że ta liczba to 6, a ja jednak nie wiem skąd im się ona wzięła....:/
Z góry dziękuję za pomoc:)
frej

wielomian z ctg.

Post autor: frej »

Przedstaw wielomian w postaci iloczynowej.
Ola90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 8 razy

wielomian z ctg.

Post autor: Ola90 »

rozwiązałam wielomian. a odpowiedzi to \(\displaystyle{ - \frac{5\pi}{3}, -\frac{4\pi}{3}, - \frac{2\pi}{3},- \frac{\pi}{3}, \frac{\pi}{3}, \frac{2\pi}{3}, \frac{4\pi}{3}, \frac{5\pi}{3}, \frac{7\pi}{3}, \frac{8\pi}{3}}\), ale dlaczego tą liczbą jest 6?
frej

wielomian z ctg.

Post autor: frej »

Nie wiem, może błąd w odpowiedziach. Na pewno nie jest to dobre rozwiązanie tego zadania.
ODPOWIEDZ