W trójkącie równoramiennym ABC poprowadzono wysokosc CK...
- grzesiiek
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 13 razy
W trójkącie równoramiennym ABC poprowadzono wysokosc CK...
W trójkącie równoramiennym ABC (|AC|=|BC|) poprowadzono wysokosc CK oraz AM. Wiedzac ze \(\displaystyle{ |AB| ^{2}=|CK| \cdot |AM|}\) wyznacz cosinus kąta przy podstawie trójkata.
- grzesiiek
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 13 razy
W trójkącie równoramiennym ABC poprowadzono wysokosc CK...
\(\displaystyle{ AB ^{2} = \frac{AB}{2} tg \alpha \cdot ABsin \alpha \\
2=sin \alpha \cdot tg \alpha}\)
tege nie przejscia nie rozumiem, mozesz wytlumaczyc ?
2=sin \alpha \cdot tg \alpha}\)
tege nie przejscia nie rozumiem, mozesz wytlumaczyc ?
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 93 razy
W trójkącie równoramiennym ABC poprowadzono wysokosc CK...
\(\displaystyle{ AB^{2} = \frac{AB}{2} tg\alpha * AB sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ AB^{2} = \frac{AB}{2} * AB * sin \alpha * tg\alpha}\) // mnożenie jest przemienne
\(\displaystyle{ 2AB^{2} = AB^{2} * sin \alpha * tg\alpha}\) // mnożę razy 2
\(\displaystyle{ 2 = sin \alpha * tg\alpha}\) // dzielę przez \(\displaystyle{ AB^{2}}\)
\(\displaystyle{ AB^{2} = \frac{AB}{2} * AB * sin \alpha * tg\alpha}\) // mnożenie jest przemienne
\(\displaystyle{ 2AB^{2} = AB^{2} * sin \alpha * tg\alpha}\) // mnożę razy 2
\(\displaystyle{ 2 = sin \alpha * tg\alpha}\) // dzielę przez \(\displaystyle{ AB^{2}}\)