wzory redukcyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 29 kwie 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
wzory redukcyjne
mam zadanie
\(\displaystyle{ \tg43^{o}\cdot \tg 44^{o}\cdot \tg 45^{o}\cdot \tg 46^{o}\cdot \tg 47}\)
na moja głowe to bym sobie z ostatniego odjął 2 i dodał do pierwszego itp tzn sprowadzić wszystkie do 45 ale czy jest tu jakaś zasada / twierdzenie mówiące jak z tym postępować?? Bo moja pani jak nie wytłumaczę jak zrobiłem to mi jeszcze buta wstawi
z góry dziekuję
\(\displaystyle{ \tg43^{o}\cdot \tg 44^{o}\cdot \tg 45^{o}\cdot \tg 46^{o}\cdot \tg 47}\)
na moja głowe to bym sobie z ostatniego odjął 2 i dodał do pierwszego itp tzn sprowadzić wszystkie do 45 ale czy jest tu jakaś zasada / twierdzenie mówiące jak z tym postępować?? Bo moja pani jak nie wytłumaczę jak zrobiłem to mi jeszcze buta wstawi
z góry dziekuję
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2009, o 22:19 przez cheox, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 29 kwie 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
wzory redukcyjne
Hm ale wtedy gdy zamienia ten \(\displaystyle{ tg 47^{o}}\) na \(\displaystyle{ tg (90 ^{o}-43 ^{o} )}\) = \(\displaystyle{ ctg 43 ^{o}}\)
i wtedy \(\displaystyle{ tg 43 ^{o}}\) redukuje się z\(\displaystyle{ ctg 43 ^{o}}\) do 1 ?? czy jak ??
i wtedy \(\displaystyle{ tg 43 ^{o}}\) redukuje się z\(\displaystyle{ ctg 43 ^{o}}\) do 1 ?? czy jak ??
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2009, o 21:14 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach[latex][/latex] .
Powód: Poprawa zapisu. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 29 kwie 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
wzory redukcyjne
nie będe zakładał nowego tematu bo to tez dotyczy wzorów redukcyjnych no wiec mam
\(\displaystyle{ ( sin ^{2}37^{o} + cos^{2}127^{o} + 2 \cdot sin 37 ^{o} \cdot cos 127^{o} )/ 2}\)
co zrobić z kwadratami przy sin i cos??
\(\displaystyle{ ( sin ^{2}37^{o} + cos^{2}127^{o} + 2 \cdot sin 37 ^{o} \cdot cos 127^{o} )/ 2}\)
co zrobić z kwadratami przy sin i cos??