W trójkącie prostokątnym przyprostokątna a leży naprzeciw konta alpha , a przyprostokątna b jest przeciwległa kątowi eta , a na przeciwprostokątną jest c. Oblicz długości pozostałych boków i miary kątów ostrych tego trójkąta, jeżeli:
a) a=6, alpha = 20^{o}
b) b=8, c=10
c) c=18, eta= 34^{o}
d) b=12, alpha =26^{o}
coś mi nie wyszło z stopniami tam gdzie po alpha i beta to stopnie kątów
Funkcje trygonometryczne kąta ostrego
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 28 kwie 2009, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Funkcje trygonometryczne kąta ostrego
\(\displaystyle{ \sin{\alpha}=\frac{a}{c}}\)
\(\displaystyle{ \sin{\beta}=\frac{b}{c}}\)
Z tego wszystko idzie.
\(\displaystyle{ \sin{\beta}=\frac{b}{c}}\)
Z tego wszystko idzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 28 kwie 2009, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Funkcje trygonometryczne kąta ostrego
1.Oblicz wartość funkcji trygonometrycznych dla kątów: 45 stopni, 60 stopni, 30 stopni.
\(\displaystyle{ \sin}\) 45 stopni =
\(\displaystyle{ \cos 45}\) stopni =
\(\displaystyle{ \tg 45}\) stopni =
\(\displaystyle{ \ctg 45}\) stopni =
\(\displaystyle{ \sin 60}\) stopni =
\(\displaystyle{ \cos 60}\) stopni =
\(\displaystyle{ \tg 60}\) stopni =
\(\displaystyle{ \ctg 60}\) stopni =
\(\displaystyle{ \sin 30}\) stopni =
\(\displaystyle{ \cos 30}\) stopni =
\(\displaystyle{ \tg 30}\) stopni =
\(\displaystyle{ \ctg 30}\) stopni =
2.
Zaznacz na rysunku kąt alpha, dla którego \(\displaystyle{ \ctg \alpha =\frac{5}{3}}\).
[url=http://img151.imageshack.us/my.php?image=klklk.jpg][/url]
[url=http://img151.imageshack.us/my.php?image=flksal.jpg][/url]
[url=http://img151.imageshack.us/my.php?image=uiuiui.jpg][/url]
\(\displaystyle{ \sin}\) 45 stopni =
\(\displaystyle{ \cos 45}\) stopni =
\(\displaystyle{ \tg 45}\) stopni =
\(\displaystyle{ \ctg 45}\) stopni =
\(\displaystyle{ \sin 60}\) stopni =
\(\displaystyle{ \cos 60}\) stopni =
\(\displaystyle{ \tg 60}\) stopni =
\(\displaystyle{ \ctg 60}\) stopni =
\(\displaystyle{ \sin 30}\) stopni =
\(\displaystyle{ \cos 30}\) stopni =
\(\displaystyle{ \tg 30}\) stopni =
\(\displaystyle{ \ctg 30}\) stopni =
2.
Zaznacz na rysunku kąt alpha, dla którego \(\displaystyle{ \ctg \alpha =\frac{5}{3}}\).
[url=http://img151.imageshack.us/my.php?image=klklk.jpg][/url]
[url=http://img151.imageshack.us/my.php?image=flksal.jpg][/url]
[url=http://img151.imageshack.us/my.php?image=uiuiui.jpg][/url]