Liczenie wartości wyrażenia z podanych stosunków boków
-
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniew
- Podziękował: 199 razy
Liczenie wartości wyrażenia z podanych stosunków boków
Dany jest trójkąt prostokątny, w którym a i b oznaczają przyprostokatne, \(\displaystyle{ \alpha}\) jest miarą kąta ostrego leżącego naprzeciw a. Wiadomo, że \(\displaystyle{ sin \alpha= \frac{ \sqrt{10} }{10}}\). Oblicz tg i boki ? Muszę mieć długości boków aby wyliczyć wyrażenie.
- Poodzian
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
Liczenie wartości wyrażenia z podanych stosunków boków
Skoro trójkąt jest prostokątny, to długość przeciwprostokątnej (dajmy na to, \(\displaystyle{ c}\)) można łatwo wyznaczyć z twierdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ c=\sqrt{a^2+b^2}}\)
A tangensy kątów? Z zależności pomiędzy sinusami, cosinusami tych samych kątów
Wiadomo bowiem, że \(\displaystyle{ \tan \alpha =\frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}}\)
Ponadto \(\displaystyle{ \sin^2 \alpha +\cos^2 \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ \cos^2 \alpha =1-\sin^2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha =\sqrt{1-\sin^2 \alpha}}\)
Zatem \(\displaystyle{ \tan \alpha =\frac{\sin \alpha}{\sqrt{1-\sin^2 \alpha}}}\)
Tangens kąta prostego jest znany, a więc mamy go z głowy
Pozostaje jeszcze trzeci kąt - tutaj można jednak wykorzystać wzory redukcyjne
\(\displaystyle{ \tan \beta = \tan (90^o-\alpha) =\ctg \alpha}\), a wiadomo przecież, że \(\displaystyle{ \ctg \alpha =\frac{1}{\tan \alpha}}\)
\(\displaystyle{ c=\sqrt{a^2+b^2}}\)
A tangensy kątów? Z zależności pomiędzy sinusami, cosinusami tych samych kątów
Wiadomo bowiem, że \(\displaystyle{ \tan \alpha =\frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}}\)
Ponadto \(\displaystyle{ \sin^2 \alpha +\cos^2 \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ \cos^2 \alpha =1-\sin^2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha =\sqrt{1-\sin^2 \alpha}}\)
Zatem \(\displaystyle{ \tan \alpha =\frac{\sin \alpha}{\sqrt{1-\sin^2 \alpha}}}\)
Tangens kąta prostego jest znany, a więc mamy go z głowy
Pozostaje jeszcze trzeci kąt - tutaj można jednak wykorzystać wzory redukcyjne
\(\displaystyle{ \tan \beta = \tan (90^o-\alpha) =\ctg \alpha}\), a wiadomo przecież, że \(\displaystyle{ \ctg \alpha =\frac{1}{\tan \alpha}}\)