oblicz:
a) 4 cos60' - sin30' - cos30' - sin60'
b) (tg60' - sin30') * ( cos60;' - ctg60')
Uzasadnij tozsamosc:
c) \(\displaystyle{ cos}\)\(\displaystyle{ \alpha}\) + \(\displaystyle{ cos^{2}}\) \(\displaystyle{ \alpha}\) = \(\displaystyle{ \frac{ctg\alpha}{sin\alpha}}\)
d) \(\displaystyle{ cos\alpha}\) * \(\displaystyle{ \frac{tg\alpha}{sin\alpha}}\) = \(\displaystyle{ 1}\)
tozsamosc trygometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 kwie 2009, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
tozsamosc trygometryczna
Witam
a)
4 cos60' - sin30' - cos30' - sin60'=\(\displaystyle{ 4*1/2-1/2- \sqrt{3}/2-\sqrt{3}/2= \frac{3- \sqrt{3} }{2}}\)
b)
(tg60' - sin30') * ( cos60;' - ctg60')=\(\displaystyle{ ( \sqrt{3}- \frac{1}{2} )*( \frac{1}{2}- \frac{ \sqrt{3} }{3})}\)=\(\displaystyle{ \frac{(2 \sqrt{3}-1)(3-2 \sqrt{3} }{12}= \frac{8 \sqrt{3}-15 }{12}}\)
d) cos \alpha * \frac{tg \alpha}{sin \alpha} = 1
L=\(\displaystyle{ cosx* \frac{ \frac{sinx}{cosx} }{sinx}=cosx* \frac{sinx}{cosx}* \frac{1}{sinx}=1=P}\)
a)
4 cos60' - sin30' - cos30' - sin60'=\(\displaystyle{ 4*1/2-1/2- \sqrt{3}/2-\sqrt{3}/2= \frac{3- \sqrt{3} }{2}}\)
b)
(tg60' - sin30') * ( cos60;' - ctg60')=\(\displaystyle{ ( \sqrt{3}- \frac{1}{2} )*( \frac{1}{2}- \frac{ \sqrt{3} }{3})}\)=\(\displaystyle{ \frac{(2 \sqrt{3}-1)(3-2 \sqrt{3} }{12}= \frac{8 \sqrt{3}-15 }{12}}\)
d) cos \alpha * \frac{tg \alpha}{sin \alpha} = 1
L=\(\displaystyle{ cosx* \frac{ \frac{sinx}{cosx} }{sinx}=cosx* \frac{sinx}{cosx}* \frac{1}{sinx}=1=P}\)