Jak ktoś umie niech
Wyprowadzi wzór na \(\displaystyle{ y=\arcsin x}\) i \(\displaystyle{ y=\arccos x}\) i poda z jakiej definicji korzysta.
Wyprowadzenie wzoru na y=arcsinx
Wyprowadzenie wzoru na y=arcsinx
Ostatnio zmieniony 14 maja 2018, o 13:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 133 razy
Wyprowadzenie wzoru na y=arcsinx
ja umiem i korzystam z definicji funkcji arcus sinus - jest to funkcja odwrotna do sinusa, czyli \(\displaystyle{ x=\sin y \Leftrightarrow y=\arcsin x}\)
o to Ci chodziło??
o to Ci chodziło??
Ostatnio zmieniony 14 maja 2018, o 13:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- bisz
- Użytkownik
- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
Wyprowadzenie wzoru na y=arcsinx
moze chodzi o definicje \(\displaystyle{ \arcsin (x)}\) na bazie \(\displaystyle{ \arctan (x)}\) ? tak niegdys trzeba bylo definiowac w qbasic... z przemiennosci okresowosci funkcji trygonometrycznych-hiperbolicznych :
\(\displaystyle{ \large \arcsin x = -i\ln (ix+\sqrt{1-x^2}) \\
\large \arccos x = \frac{\pi}{2}-\arcsin x}\)
lub z \(\displaystyle{ \arctan x}\) :
\(\displaystyle{ \large \arcsin x = \arctan \left(\frac{x}{\sqrt{1-x^2}}\right)}\)
\(\displaystyle{ \large \arcsin x = -i\ln (ix+\sqrt{1-x^2}) \\
\large \arccos x = \frac{\pi}{2}-\arcsin x}\)
lub z \(\displaystyle{ \arctan x}\) :
\(\displaystyle{ \large \arcsin x = \arctan \left(\frac{x}{\sqrt{1-x^2}}\right)}\)
Ostatnio zmieniony 14 maja 2018, o 13:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.