Podstawowe tożsamości trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sieniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 19:11
Płeć: Mężczyzna

Podstawowe tożsamości trygonometryczne

Post autor: sieniek »

Witam, a więc mam dość potężny problem z zadaniami, i jeśli byłby ktoś taki uprzejmy i mógłby mi je rozwiązać to bardzo proszę.
1.Wyznacz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego Alfa, jeśli:
a) sin(alfa) = 12/13 , b) cos(alfa) - 8/17, c) tg(alfa) = 1 i 1/3 (jeden i jedna trzecia), d) ctg(alfa) = 4
2. Oblicz, bez użycia tablic i kalkulatora:
a) sin(do potęgi 2)61(stopni) + sin(do potęgi drugiej)29(stopni)
b) ctg30(stopni) *-> ( razy ) ctg40(stopni) * ctg50(stopni)
c) tg15(stopni) * tg60(stopni) * tg75(stopni)
d) sin(do potęgi 2)57(stopni) * ctg(do potęgi drugiej)57(stopni) + cos(do potęgi drugiej)57(stopni) * tg(do potęgi 2)57(stopni)
3. Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi.
a) 1 + ctg(alfa) = sin(alfa) + cos(alfa) / <-- czyli ułamek przez sin(alfa),
b) sin(alfa)*tg(alfa)=1/cos(alfa)/cos(alfa) - cos(alfa)

Dziękuje z góry za pomoc.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Podstawowe tożsamości trygonometryczne

Post autor: Rogal »

Jak to napiszesz po ludzku, to wtedy ktoś będzie Ci mógł pomóc (nie żartuję Panie i Panowie nadgorliwi rozwiązywacze). Linki masz w moim podpisie.
sieniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 19:11
Płeć: Mężczyzna

Podstawowe tożsamości trygonometryczne

Post autor: sieniek »

- zdjęcie z zadaniami.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Podstawowe tożsamości trygonometryczne

Post autor: Rogal »

Jesteś pewien, że to przeczytałeś w Regulaminie i instrukcji LaTeXa?
ODPOWIEDZ