Moze ktos krok po kroku zrobic mi ten uklad:
\(\displaystyle{ \sin x=-\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos x= \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
(chyba nie wiem jak to poprawnie zapisac - mialo to byc: pierwiastek z 3 podzielony przez 2) Swoja droga jak uzywajac tych znaczkow obok wpisac liczbe pod pierwiastkiem??? - pomozcie bo ja niedoswiadczona )
Moze stad mnie nie wyrzucicie?
Uklad funkcji trygonometrycznych
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Uklad funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \sin \frac{-\pi}{6} = \frac{-1}{2}}\),
\(\displaystyle{ \cos \frac{-\pi}{6} = \frac{\sqrt{3}}{2}}\), skorzystaj z okresowości sinusa/cosinusa.
\(\displaystyle{ \cos \frac{-\pi}{6} = \frac{\sqrt{3}}{2}}\), skorzystaj z okresowości sinusa/cosinusa.
Uklad funkcji trygonometrycznych
A no wlasnie i mnie tez to samo wychodzilo - odpowiedz byla zupelnie inna (najwyrazniej jakis blad w ksiazce). Ja niesty juz dosc dlugo nie mialam stycznosci z matematyka, a zwlaszcza z trygonometria wiec wolalam sie upewnic co by komus glupot nie nagadac. Dzieki wielkie!
Ostatnio zmieniony 18 lut 2006, o 13:48 przez szocik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Uklad funkcji trygonometrycznych
Jak już wspominałem, nie zapomnij o okresowości tych funkcji... W tym może być owa różnica
Uklad funkcji trygonometrycznych
Pamietam, pamietam - ale z -30 ° chyba nie wyjdzie 120 ° - czy sie myle?