wielokrotności kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
inagda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 4 mar 2009, o 10:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 27 razy

wielokrotności kąta

Post autor: inagda »

zapisz w postaci iloczynowej wyrażenie:

\(\displaystyle{ \cos x+\cos 7x}\)

\(\displaystyle{ \sin x+sin 3x+\sin 5x}\)
Czy na wielokrotności kątów są jakieś wzory?? tzn. mówię o krotnościach 3< .
Ps. Nie chodzi mi o wynik, a o metodę robienia tego typu zadań.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

wielokrotności kąta

Post autor: Arst »

Możesz robić coś takiego:
\(\displaystyle{ cos7x=cos(3x+4x)=cos3xcos4x-sin3xsin4x}\) i następne wielokrotności rozbijać zgodnie ze wzorami:
dla sinusa:
\(\displaystyle{ sin(x+y)=sinxcosy+sinycosx \\
sin(x-y)=sinxcosy-sinycosx}\)

i dla kosinusa:
\(\displaystyle{ cos(x+y)=cosxcosy-sinxsiny \\
cos(x-y)=cosxcosy+sinxsiny}\)

z tych wzorów generalnie biorą się wzory na wielokrotności, np.
\(\displaystyle{ sin2x=sin(x+x)=sinxcosx+sinxcosx=2sinxcosx}\)
lub
\(\displaystyle{ cos2x=cos(x+x)=cosxcosx-sinxsinx=cos^2x-sin^2x}\)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

wielokrotności kąta

Post autor: Rogal »

Nie słuchaj tego, chyba że chcesz mieć parę godzin wyrwane z życiorysu ;-).
Poszukaj sobie raczej wzorów na sumę sinusów czy cosinusów. Są choćby u nas w Kompendium.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

wielokrotności kąta

Post autor: Arst »

Rogal: cholera masz rację
ale przynajmniej na to pytanie odpowiedziałem dobrze nawet z wyprowadzeniem :
Czy na wielokrotności kątów są jakieś wzory?? tzn. mówię o krotnościach 3< .
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

wielokrotności kąta

Post autor: Rogal »

Pracy Twej nie umniejszam, bynajmniej. Jedynie podpowiadam, że można prościej ;-)
ODPOWIEDZ