Obliczenie wartosci wyrazenia trygonometrycznego

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Brab
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 kwie 2009, o 13:46
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Obliczenie wartosci wyrazenia trygonometrycznego

Post autor: Brab »

Witam , mam problem z zadaniem :

Oblicz wartosc wyrazenia \(\displaystyle{ \frac{\sin x + \cos x}{2\sin x - 3cos x}}\) wiedzac, ze \(\displaystyle{ x \in \left( 0, \frac{\pi}{2} \right)}\) i \(\displaystyle{ tg x =2}\)

z gory dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Obliczenie wartosci wyrazenia trygonometrycznego

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}=2 \Rightarrow sinx=2cosx}\)
ODPOWIEDZ