1. Sporządż wykres funkcji \(\displaystyle{ y=sin\alpha}\), gdzie 0 stopni<α<360 stopni i posługując się wykresem tej funkcji wyznacz wszystkie kąty \(\displaystyle{ \alpha}\), dla których \(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Rysunek mam, nie znam odp.
równania elementarne
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 13:16
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
równania elementarne
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2009, o 13:30 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu. Proszę zapoznać się z instrukcją LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Poprawa zapisu. Proszę zapoznać się z instrukcją LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm.
równania elementarne
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{\sqrt{2}}{2} \Leftrightarrow \alpha =...}\)
\(\displaystyle{ ...}\)- pierwsze lepsze tablice matematyczne.
A pozniej to juz dasz sobie rade , nie?
\(\displaystyle{ ...}\)- pierwsze lepsze tablice matematyczne.
A pozniej to juz dasz sobie rade , nie?
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 13:16
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
równania elementarne
\(\displaystyle{ \cos \alpha= \frac{\sqrt{2}}{2}}\) to 45 stopni. To jest odp.?
Wzór na cos to \(\displaystyle{ x_{1} = x{0} +2k\pi \\ x_{2}= \pi - x_{0} +2k\pi}\).
Więc mam: \(\displaystyle{ x_{1}= \frac{\pi}{4} + 2k\pi \\ x_{2} = \pi - \frac{pi}{4} + 2k\pi}\)
Nie wiem ile to się równa, bo nie umiem tego dodawać... :// Ale to o to chodzi??
Sorry, jeszcze nie do końca ogarniam LaTex. ://
Literka pi w TeXu to jest pi, a nie takie wielkie bydle, co wygląda jak iloczyn i jak już korzystasz z LaTeXa to na całe wyrażenie, a nie kawałek, bo wygląda jak pół d... zza krzaka.
Wzór na cos to \(\displaystyle{ x_{1} = x{0} +2k\pi \\ x_{2}= \pi - x_{0} +2k\pi}\).
Więc mam: \(\displaystyle{ x_{1}= \frac{\pi}{4} + 2k\pi \\ x_{2} = \pi - \frac{pi}{4} + 2k\pi}\)
Nie wiem ile to się równa, bo nie umiem tego dodawać... :// Ale to o to chodzi??
Sorry, jeszcze nie do końca ogarniam LaTex. ://
Literka pi w TeXu to jest pi, a nie takie wielkie bydle, co wygląda jak iloczyn i jak już korzystasz z LaTeXa to na całe wyrażenie, a nie kawałek, bo wygląda jak pół d... zza krzaka.