zad. 1. Wieża rzuca cień o dłg. 20m pod kątem 45 stopni do powierzchni ziemi. Oblicz wysokość wieży.
zad.2. Wieża rzuca cień o dłg. 10m pod kątem padania 60 stopni do powierzchni ziemi. Oblicz wysokość wieży.
zad.3 Oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne kąta alpha , jeśli tg alpha = -3 i 90stopni< alpha <180stopni.
Sorry za te alphy, ale nijak nie łapię jak to zapisać w inny sposób. :/
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań.
tekstowe, z miarami kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 13:16
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 9 razy
tekstowe, z miarami kątów
\(\displaystyle{ cos45 \cdot=\frac{20}{a}}\) cien(a)=\(\displaystyle{ 10 \sqrt{2}m}\)
\(\displaystyle{ cos 60= \frac{10}{a}}\) cien(a)=\(\displaystyle{ 5m}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha= \frac{sin \alpha }{cos \alpha }
sin \alpha ^{2}+cos \alpha ^{2}=1}\)
z tego układ rownan i powinno Ci wyjsc cos;) moze łatwiej sie da ale o tej godzinie to juz nie pamietam roznych wzorow...
\(\displaystyle{ cos 60= \frac{10}{a}}\) cien(a)=\(\displaystyle{ 5m}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha= \frac{sin \alpha }{cos \alpha }
sin \alpha ^{2}+cos \alpha ^{2}=1}\)
z tego układ rownan i powinno Ci wyjsc cos;) moze łatwiej sie da ale o tej godzinie to juz nie pamietam roznych wzorow...
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 26 kwie 2009, o 00:20
- Płeć: Mężczyzna
tekstowe, z miarami kątów
Zad 3
Wg mnie będzie to:
sin = \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{10}}{10}}\)
cos = \(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{10} }{10}}\)
ctg = \(\displaystyle{ - \frac{1}{3}}\)
Kąt znajduje się w II ćwiartce, wiadomo że tg = \(\displaystyle{ \frac{y}{x}}\), no i skoro jest to kąt w II ćwiartce to x będzie ujemne, a y dodatnie
Skoro tg = -3 \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) y = 3z \(\displaystyle{ \wedge}\) x = 1z
gdzie z to po prostu jednostka
Z pitagorasa liczysz sobie r, po podstawieniu wychodzą Ci powyższe wyniki.
Mam nadzieje, że pomogłem
PS
Niewymierności usunięte zostały z mianownika oczywiście
Wg mnie będzie to:
sin = \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{10}}{10}}\)
cos = \(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{10} }{10}}\)
ctg = \(\displaystyle{ - \frac{1}{3}}\)
Kąt znajduje się w II ćwiartce, wiadomo że tg = \(\displaystyle{ \frac{y}{x}}\), no i skoro jest to kąt w II ćwiartce to x będzie ujemne, a y dodatnie
Skoro tg = -3 \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) y = 3z \(\displaystyle{ \wedge}\) x = 1z
gdzie z to po prostu jednostka
Z pitagorasa liczysz sobie r, po podstawieniu wychodzą Ci powyższe wyniki.
Mam nadzieje, że pomogłem
PS
Niewymierności usunięte zostały z mianownika oczywiście