Trójkąt równoramienny

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mateoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 mar 2009, o 09:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Trójkąt równoramienny

Post autor: mateoo »

W trójkącie równoramiennym podstawa wynosi 10 cm. Znajdź miary kątów w trójkącie, jeżeli jeden z nich ma miarę 42 stopni. Oblicz wysokość tego trójkąta. Rozpatrz dwa przypadki.

W ogóle tego nie rozumiem...
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Trójkąt równoramienny

Post autor: agulka1987 »

jeżeli \(\displaystyle{ 42^{o}}\) bedzie miał 1 kat przy podstawie to 2 również ma \(\displaystyle{ 42^{o}}\) a kąt przy wierzchołu = \(\displaystyle{ 180^{o} - 2 \cdot 42^{o} = 96^{o}}\)

\(\displaystyle{ tg42^{o} = \frac{h}{5}}\)
\(\displaystyle{ f=5 \cdot 0,9 = 4,5}\)

Jeżeli natomiast kat przy wierzchołku ma \(\displaystyle{ 42^{o}}\) t katy przy podstawie mają po \(\displaystyle{ \frac{180^{o}-42^{o}}{2} = 69^{o}}\)

\(\displaystyle{ tg69^{o} = \frac{h}{5}}\)
\(\displaystyle{ h=5 \cdot 2,605 = 13,025}\)
mateoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 mar 2009, o 09:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Trójkąt równoramienny

Post autor: mateoo »

Ahh to o to chodziło...Dzięki:)
ODPOWIEDZ