Proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie równania:
\(\displaystyle{ 2sin3x= -\sqrt{2}}\)
Chodzi mi głównie jak wyznaczyć w tym wypadku \(\displaystyle{ x_{0}}\) i co robię źle tutaj:
\(\displaystyle{ 3x= - \frac{PI}{4} +2k*PI \vee 3x=PI + \frac{PI}{4} + 2k*PI}\)
Równania trygonometryczne
- Poodzian
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
Równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ 2\sin 3x=-\sqrt{2}}\), co daje \(\displaystyle{ \sin 3x=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Dzieje się tak dla kąta \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{4}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{4}}\)
Zatem \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{4}=3x}\) i szukane \(\displaystyle{ x=-\frac{\pi}{12}}\) lub...
\(\displaystyle{ \frac{5\pi}{4}=3x}\) i \(\displaystyle{ x=\frac{5\pi}{12}}\)
Teraz uogólniamy rozwiązania na cały zbiór liczb rzeczywistych, dodając do tak otrzymanych rozwiązań okres zasadniczy funkcji sinus (\(\displaystyle{ 2\pi}\)) podzielony przez to, co stoi przy iksie, czyli \(\displaystyle{ 3}\)
Ostatecznie: \(\displaystyle{ x=-\frac{\pi}{12}+\frac{2\pi}{3}\cdot k}\) lub \(\displaystyle{ x=\frac{5\pi}{12}+\frac{2\pi}{3}\cdot k}\)
Gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)
Dzieje się tak dla kąta \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{4}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{4}}\)
Zatem \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{4}=3x}\) i szukane \(\displaystyle{ x=-\frac{\pi}{12}}\) lub...
\(\displaystyle{ \frac{5\pi}{4}=3x}\) i \(\displaystyle{ x=\frac{5\pi}{12}}\)
Teraz uogólniamy rozwiązania na cały zbiór liczb rzeczywistych, dodając do tak otrzymanych rozwiązań okres zasadniczy funkcji sinus (\(\displaystyle{ 2\pi}\)) podzielony przez to, co stoi przy iksie, czyli \(\displaystyle{ 3}\)
Ostatecznie: \(\displaystyle{ x=-\frac{\pi}{12}+\frac{2\pi}{3}\cdot k}\) lub \(\displaystyle{ x=\frac{5\pi}{12}+\frac{2\pi}{3}\cdot k}\)
Gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)
Równania trygonometryczne
Do tego samego bym doszedł, rozwiązując równanie, które ja wyprowadziłem. Zbiór podaje odpowiedź:
\(\displaystyle{ x= \frac{5}{12}\pi + \frac{2k\pi}{3} \vee \frac{7}{12}\pi + \frac{2k\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{5}{12}\pi + \frac{2k\pi}{3} \vee \frac{7}{12}\pi + \frac{2k\pi}{3}}\)