rozwiąż nierówność

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jokerek8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 26 lut 2008, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: jokerek8 »

\(\displaystyle{ 4sin ^{2}-3 \le 0}\) i \(\displaystyle{ x \in < \pi; 2 \pi>}\)
Awatar użytkownika
Marmon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wołomin
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 75 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: Marmon »

\(\displaystyle{ sin^{2}x=t \wedge t \in <0;1>}\)
Dalej już prosto
abc666

rozwiąż nierówność

Post autor: abc666 »

ale po co? przenosisz 3 na drugą stronę, dzielisz przez 4, pierwiastkujesz i masz rozwiązanie
Awatar użytkownika
Marmon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wołomin
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 75 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: Marmon »

No albo jeszcze inaczej, na wejściu jest wzór różnicy kwadratów.

A po co to sie nogi noco Każda prawidłowa droga jest dobra
abc666

rozwiąż nierówność

Post autor: abc666 »

Marmon pisze:Każda prawidłowa droga jest dobra
To akurat nieprawda

Po co sobie utrudniać ? To z różnicą kwadratów jeszcze lepiej
Awatar użytkownika
Marmon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wołomin
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 75 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: Marmon »

abc666 pisze:
Marmon pisze:Każda prawidłowa droga jest dobra
To akurat nieprawda

Po co sobie utrudniać ? To z różnicą kwadratów jeszcze lepiej
FLAME ON

czasami ciężko wywnioskować co ktoś chce powiedzieć poprzez pare napisanych słów, nie wiem czy sie znowu czepiasz czy chwalisz jeszcze prostsze rozwiązanie(imho prostsze).

Te posty nie wnoszą nic do tematu więc EOT.
Jak coś to pw.
jokerek8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 26 lut 2008, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: jokerek8 »

Marmon pisze:
abc666 pisze:
Marmon pisze:Każda prawidłowa droga jest dobra
To akurat nieprawda

Po co sobie utrudniać ? To z różnicą kwadratów jeszcze lepiej
FLAME ON

czasami ciężko wywnioskować co ktoś chce powiedzieć poprzez pare napisanych słów, nie wiem czy sie znowu czepiasz czy chwalisz jeszcze prostsze rozwiązanie(imho prostsze).

Te posty nie wnoszą nic do tematu więc EOT.
Jak coś to pw.

napiszcie mi jak mam to rozwiazac bo nie moge sobie poradzic ...
abc666

rozwiąż nierówność

Post autor: abc666 »

\(\displaystyle{ 4sin^2x-3=(2sinx- \sqrt{3} )(2sinx+ \sqrt{3} )}\)
...
ODPOWIEDZ