sinus trzech alfa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kermitex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 1 lis 2005, o 07:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

sinus trzech alfa

Post autor: kermitex »

czy ktos moglby mi rozpisac, jak doprowadzic sin3\(\displaystyle{ \alpha}\) do tej postaci z tablic? Z gory dziekuje!
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

sinus trzech alfa

Post autor: Tomasz Rużycki »

\(\displaystyle{ \sin 3\alpha = \sin (\alpha + 2\alpha) = \sin\alpha\cos 2\alpha + \sin 2\alpha\cos\alpha = \sin\alpha(\cos^2\alpha-\sin^2\alpha) + 2\sin\alpha\cos^2\alpha = \\ = \sin\alpha(1-2\sin^2\alpha) + 2\sin\alpha(1-\sin^2\alpha) = \sin\alpha - 2\sin^3\alpha+2\sin\alpha-2\sin^3\alpha = 3\sin\alpha - 4\sin^3\alpha}\).
kasiek92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 maja 2009, o 13:33
Płeć: Kobieta

sinus trzech alfa

Post autor: kasiek92 »

czesc czy ktos moglby rozpisac cos5alfa?
ODPOWIEDZ