witam mam pewna tożsamość:
sin(x+y) * sin(x-y) = \(\displaystyle{ sin ^{2}x}\) - \(\displaystyle{ sin^{2}y}\)
wychodze z lewej strony korzystam ze wzoru na sume i różnicę sin i nie mam pojecia co robic dalej????
probowalem tez z prawej strony na roznice kwadratow ale tez nic nie zauwazylem.
ma ktos jakis pomysl?
Tożsamośc trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Tożsamośc trygonometryczna
\(\displaystyle{ sin(x+y) = sinxcosy+cosxsiny}\)
\(\displaystyle{ sin(x-y)=sinxcosy-cosxsiny}\)
\(\displaystyle{ (sinxcosy+cosxsiny)(sinxcosy-cosxsiny) = sin^2xcos^2y-cos^2xsin^2y = sin^2x(1-sin^2y) - (1-sin^2x)sin^2y = sin^2x-sin^2xsin^2y - sin^2y+sin^2xsin^2y = sin^2x-sin^2y}\)
\(\displaystyle{ sin(x-y)=sinxcosy-cosxsiny}\)
\(\displaystyle{ (sinxcosy+cosxsiny)(sinxcosy-cosxsiny) = sin^2xcos^2y-cos^2xsin^2y = sin^2x(1-sin^2y) - (1-sin^2x)sin^2y = sin^2x-sin^2xsin^2y - sin^2y+sin^2xsin^2y = sin^2x-sin^2y}\)