Oblicz sumę liczb α i β
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 6 maja 2008, o 20:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Oblicz sumę liczb α i β
Wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha \in (\Pi , \frac{3\Pi}{2})}\) i \(\displaystyle{ \ctg\alpha=7}\) oraz że \(\displaystyle{ \beta \in (\frac{\Pi}{2}, \Pi)}\) i \(\displaystyle{ \sin\beta=\frac{4}{5}}\), oblicz sumę liczb \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
Oblicz sumę liczb α i β
ja mając te dane obliczyłem \(\displaystyle{ tg(\alpha+\beta)= \frac{31}{17}}\) i z tablic wartości f. tryg. odczytałem że jest to w przybliżeniu \(\displaystyle{ 61^{o}}\) a na kalkulatorze wychodzi ze jest to \(\displaystyle{ 61,26^{o}}\). Tyle że nie wiem czy o taki sposób rozwiązania ci chodziło i czy mam rozpisywać jak to zrobiłem?
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
Oblicz sumę liczb α i β
z jedynki trygonometrycznej\(\displaystyle{ }\) wyliczam\(\displaystyle{ cos \beta= \frac{3} {5}}\)
następnie \(\displaystyle{ tg\beta= \frac{sin\beta}{cos\beta}}\)=\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{1}{ctg\alpha}= \frac{1}{7}}\)
nastecznik wychodzę z wzoru
\(\displaystyle{ tg(\alpha+\beta)= \frac{tg\alpha+tg\beta}{1-tg\alpha \cdot tg\beta}= \frac{31}{17}}\)
następnie \(\displaystyle{ tg\beta= \frac{sin\beta}{cos\beta}}\)=\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{1}{ctg\alpha}= \frac{1}{7}}\)
nastecznik wychodzę z wzoru
\(\displaystyle{ tg(\alpha+\beta)= \frac{tg\alpha+tg\beta}{1-tg\alpha \cdot tg\beta}= \frac{31}{17}}\)