Witam. Proszę o rozwiązanie poniższego zadania:
W trójącie prostokątnym w którym przyprostokątne mają długości 2 i 4, jeden z kątów ostrych ma miarę alfa. Oblicz sin(alfa)*cos(alfa).
Oblicz sin*cos
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ------
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Oblicz sin*cos
x-przeciwprostokątna
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{2}{x}\\\cos\alpha=\frac{4}{x}\\\sin\alpha\cos\alpha=\frac{8}{x^2}=\frac{8}{2^2+4^2}=\frac{2}{5}}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{2}{x}\\\cos\alpha=\frac{4}{x}\\\sin\alpha\cos\alpha=\frac{8}{x^2}=\frac{8}{2^2+4^2}=\frac{2}{5}}\)