RÓWNANKO DO ROZWIĄZANIA
RÓWNANKO DO ROZWIĄZANIA
\(\displaystyle{ \frac{tg x sin2x}{2} = cos ^{2} 2x}\)
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2009, o 17:04 przez tkrass, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj klamry[latex] do całych wyrażeń!
Powód: Stosuj klamry
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
RÓWNANKO DO ROZWIĄZANIA
Próbowałeś popodstawiać te rzeczy?
\(\displaystyle{ sin2x=2sinxcosx}\)
\(\displaystyle{ cos2x=2cos^{2}x-1}\)
\(\displaystyle{ tgx= \frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ sin2x=2sinxcosx}\)
\(\displaystyle{ cos2x=2cos^{2}x-1}\)
\(\displaystyle{ tgx= \frac{sinx}{cosx}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
RÓWNANKO DO ROZWIĄZANIA
ja tam obstawiam że nic nie próbował robić i czeka na gotowca do tego wstawił 2 takie same tematy ten i https://www.matematyka.pl/122068.htm a w 3 poście nawet nie chciało mu się sprawdzić czy dobrze go wpisał i wyszło https://www.matematyka.pl/122065.htm
Więc ja uważam że sam powinien się pomęczyć napisać do czego doszedł i wtedy można coś podpowiedzieć, choć z tym co Marcin już napisałeś to Zen powinien bez problemu rozwiązać to zad
Więc ja uważam że sam powinien się pomęczyć napisać do czego doszedł i wtedy można coś podpowiedzieć, choć z tym co Marcin już napisałeś to Zen powinien bez problemu rozwiązać to zad
RÓWNANKO DO ROZWIĄZANIA
lol2 niezle masz na chacie
Chcesz coś jeszcze może dodać?
Rogal -- 19 kwi 2009, o 16:26 --doszedlem do :
\(\displaystyle{ sin ^{2}x}\) = \(\displaystyle{ cos^{2} 2x}\)
i nie wiem wlasnie co z tym cos zrobic mam podniesc to do kwadratu?
Chcesz coś jeszcze może dodać?
Rogal -- 19 kwi 2009, o 16:26 --doszedlem do :
\(\displaystyle{ sin ^{2}x}\) = \(\displaystyle{ cos^{2} 2x}\)
i nie wiem wlasnie co z tym cos zrobic mam podniesc to do kwadratu?
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
RÓWNANKO DO ROZWIĄZANIA
Bardzo dobrze i dalej jest tak:
\(\displaystyle{ sin^{2}x=cos2x*cox2x}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=(2cos^{2}x-1)(2cos^{2}x-1)}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=4cos^{4}x-2cos^{2}x-2cos^{2}x+1}\)
\(\displaystyle{ 4cos^{4}x=3cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 4cos^{2}x=3}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}x= \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ cosx= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) lub \(\displaystyle{ cosx=-\frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=cos2x*cox2x}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=(2cos^{2}x-1)(2cos^{2}x-1)}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=4cos^{4}x-2cos^{2}x-2cos^{2}x+1}\)
\(\displaystyle{ 4cos^{4}x=3cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 4cos^{2}x=3}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}x= \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ cosx= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) lub \(\displaystyle{ cosx=-\frac{ \sqrt{3} }{2}}\)