wartości funkcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kocurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 4 lut 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 130 razy

wartości funkcji trygonometrycznych

Post autor: Kocurka »

Czy jest jakiś sposób na wyliczenie np: \(\displaystyle{ sinx= \frac{ \sqrt{2- \sqrt{2} } }{2}}\) , \(\displaystyle{ cosx= \frac{ \sqrt{6}+ \sqrt{2} }{4}}\), bez zaglądania do tablic (znając jedynie kilka podstawowych wartości)?

będę bardzo wdzięczna za pomoc
14Patryk9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 19 sty 2009, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

wartości funkcji trygonometrycznych

Post autor: 14Patryk9 »

Licz ze wzoru sin ^{2} alfa*cos ^{2} beta=1
ODPOWIEDZ