Witam forumowiczów,
Mam problem z zadankami. Proszę o przedstawienie sposobu na ich rozwiązanie
a) \(\displaystyle{ \cos ^{2}3x-\frac{1}{2}\cos 3x=0}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{\cos ^{2}x-1 }{\sin x} + \sin ^{3} x =0}\)
c) \(\displaystyle{ \tg(3x-1)< \frac{1}{ \sqrt{3} }}\)
d) \(\displaystyle{ \left|2cos ( \frac{\pi}{6} + x) \right| > \sqrt{3}}\)
Równania i nierówności trygonometryczne
Równania i nierówności trygonometryczne
a)podstawienie: \(\displaystyle{ cos3x=t}\)
b) czy tylko ja tam widze wzor na jedynke trygonometryczną? nie zapomnij o dziedzinie
c)podstawienie....no pomysl
d)definicje wartosci bezwzglednej znamy?
b) czy tylko ja tam widze wzor na jedynke trygonometryczną? nie zapomnij o dziedzinie
c)podstawienie....no pomysl
d)definicje wartosci bezwzglednej znamy?
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Równania i nierówności trygonometryczne
\(\displaystyle{ cos3x=t(t \in <-1;1>)}\)\(\displaystyle{ \cos ^{2}3x- \frac{1}{2} \cos 3x=0}\)
\(\displaystyle{ cos^2x-1= -sin^2x\\ sinx=t(t \in <-1;1>)}\)\(\displaystyle{ \frac{ \cos ^{2}x-1 }{ \sin x} + \sin ^{3} x =0}\)
\(\displaystyle{ \tg(3x-1)< tg30^{o}}\)\(\displaystyle{ \tg(3x-1)< \frac{1}{ \sqrt{3}}= \frac{ \sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ |cos ( \frac{ \pi}{6} + x) \right|> \frac{ \sqrt{3}}{2}=cos30^{o}}\)\(\displaystyle{ \left|2cos ( \frac{ \pi}{6} + x) \right| > \sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2009, o 13:29 przez Ateos, łącznie zmieniany 1 raz.
Równania i nierówności trygonometryczne
Możecie mi rozwiązać te równania krok po kroku? Próbuje i nie wiem co źle robię :/
Powinno wyjść tak:
a) \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{6} + \frac{k\pi}{3}}\) lub \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{9} + \frac{2k\pi}{3}}\) lub \(\displaystyle{ x= - \frac{\pi}{9}+ \frac{2k\pi}{3}}\)
b) \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}+k\pi, k \in C}\)
c) \(\displaystyle{ x \in ( \frac{1}{3} - \frac{\pi}{6} + \frac{k\pi}{3}, \frac{1}{3} + \frac{\pi}{18} + \frac{k\pi}{3})}\)
d) \(\displaystyle{ x \in ( -\frac{\pi}{3} +k\pi, k\pi), k \in C}\)
Powinno wyjść tak:
a) \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{6} + \frac{k\pi}{3}}\) lub \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{9} + \frac{2k\pi}{3}}\) lub \(\displaystyle{ x= - \frac{\pi}{9}+ \frac{2k\pi}{3}}\)
b) \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}+k\pi, k \in C}\)
c) \(\displaystyle{ x \in ( \frac{1}{3} - \frac{\pi}{6} + \frac{k\pi}{3}, \frac{1}{3} + \frac{\pi}{18} + \frac{k\pi}{3})}\)
d) \(\displaystyle{ x \in ( -\frac{\pi}{3} +k\pi, k\pi), k \in C}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Równania i nierówności trygonometryczne
A nie przypadkiem \(\displaystyle{ 1-cos^2x=sin^2x}\) ?Ateos pisze:\(\displaystyle{ cos^2x-1=sin^2x}\)
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009, o 15:05 przez matshadow, łącznie zmieniany 2 razy.