wykaż że trójkąt jest równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 19 kwie 2007, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bartoszyce
- Podziękował: 5 razy
wykaż że trójkąt jest równoramienny
Wykaż, że jeśli kąty \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma}\) w trójkącie ABC spełniają warunek \(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{\sin\beta}=2\cos\gamma}\) to trójkąt ABC jest równoramienny.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 23 sty 2008, o 09:53
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 9 razy
wykaż że trójkąt jest równoramienny
Należy wykorzystać twierdzenie sinusów oraz cosinusów. Oznaczam boki naprzeciwko odpowiednich kątów a,b,c.
\(\displaystyle{ \frac{a}{sina}= \frac{b}{sinB}}\)
\(\displaystyle{ c ^{2}=b ^{2}+a^{2}-2abcos\gamma}\)
\(\displaystyle{ 2cos\gamma= \frac{a^{2}+b^{2}-c^{2}}{ab}}\)
Założenie na trójkąt równoramienny b=c
\(\displaystyle{ 2cos\gamma= \frac{a}{b}}\)
czyli \(\displaystyle{ 2cos\gamma= \frac{sina}{sinB}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{sina}= \frac{b}{sinB}}\)
\(\displaystyle{ c ^{2}=b ^{2}+a^{2}-2abcos\gamma}\)
\(\displaystyle{ 2cos\gamma= \frac{a^{2}+b^{2}-c^{2}}{ab}}\)
Założenie na trójkąt równoramienny b=c
\(\displaystyle{ 2cos\gamma= \frac{a}{b}}\)
czyli \(\displaystyle{ 2cos\gamma= \frac{sina}{sinB}}\)