1. Oblicz dla jakiej wartosci parametru m gdy m ≥ 0 najwieksza wartosc funkcji f(x)= msinx - 2 jest równa 3??
2. Wiedząc że tg α =3^x , tg β =3^-x oraz α - β = pi/6.Oblicz wartosc x
[/list]
ludzie pomozcie nie umiem jeszcze rozwiazywać rownian z parametrami a musze to zrobić:///
parametr w trygonometri:// prosze o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 lut 2006, o 16:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z domu
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
parametr w trygonometri:// prosze o pomoc
1) Jaka jest dziedzina sinusa?
2) Skorzystaj ze wzoru na tangens różnicy.
2) Skorzystaj ze wzoru na tangens różnicy.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 lut 2006, o 16:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z domu
parametr w trygonometri:// prosze o pomoc
1) wiem ze dziedziną sinusa są liczby rzeczywiste ale ja nie wiem nadal jak to rozwiazać :// co mam robic po kolei i jaki jest ostateteczny wynik??
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
parametr w trygonometri:// prosze o pomoc
Wybacz, chciałem napisać zbiór wartości.
\(\displaystyle{ f(x) = m\sin x - 2\leq m-2}\), więc \(\displaystyle{ m-2=3}\), czyli \(\displaystyle{ m=5}\).
\(\displaystyle{ f(x) = m\sin x - 2\leq m-2}\), więc \(\displaystyle{ m-2=3}\), czyli \(\displaystyle{ m=5}\).