rozwiaz rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 14 kwie 2009, o 01:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 49 razy
rozwiaz rownanie
\(\displaystyle{ cosxsinx-sin^2x=0 \Rightarrow cos^2xsin^2x-sin^4x=0 \Rightarrow (1-sin^2x)sin^2x-sin^4x=0}\)
\(\displaystyle{ sin^2x(1-2sin^2x)=0 \Rightarrow sinx=0 \vee sin^2x=\frac{1}{2} \Rightarrow sinx=\frac{\sqrt{2}}{2} \vee sinx=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=2K\pi \ \ x_{2}=\frac{\pi}{4}+2K\pi \ \ x_{3}=\frac{3}{4}\pi+2K\pi \ \ x_{4}=-\frac{\pi}{4}+2K\pi \ \ x_{5}=\frac{5}{4}\pi+2K\pi}\)
teraz będzie dobrze?
\(\displaystyle{ sin^2x(1-2sin^2x)=0 \Rightarrow sinx=0 \vee sin^2x=\frac{1}{2} \Rightarrow sinx=\frac{\sqrt{2}}{2} \vee sinx=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=2K\pi \ \ x_{2}=\frac{\pi}{4}+2K\pi \ \ x_{3}=\frac{3}{4}\pi+2K\pi \ \ x_{4}=-\frac{\pi}{4}+2K\pi \ \ x_{5}=\frac{5}{4}\pi+2K\pi}\)
teraz będzie dobrze?
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
rozwiaz rownanie
Moim zdaniem rozwiązanie mikolajra jest złe. Kolega nie zna wzorów skróconego mnożenia.
Moje rozwiązanie jest takie, że należałoby rozwiązać alternatywę układów równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos x=1 \\ \sin x + \cos x =1 \end{cases} \ \vee \ \begin{cases} \cos x=-1 \\ \sin x + \cos x =-1 \end{cases}}\)
Moje rozwiązanie jest takie, że należałoby rozwiązać alternatywę układów równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos x=1 \\ \sin x + \cos x =1 \end{cases} \ \vee \ \begin{cases} \cos x=-1 \\ \sin x + \cos x =-1 \end{cases}}\)
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
rozwiaz rownanie
Aha nie zauważyłem tego. Oddaje honor.
Chodź by można i jeszcze(graficznie) jak ktoś lubi
\(\displaystyle{ \cos x \sin x=\sin^2 x \iff \frac{\sin 2x}{2}= \sin^2 x \iff \sin 2x=2\sin^2x}\)
Chodź by można i jeszcze(graficznie) jak ktoś lubi
\(\displaystyle{ \cos x \sin x=\sin^2 x \iff \frac{\sin 2x}{2}= \sin^2 x \iff \sin 2x=2\sin^2x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 346
- Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 17 razy
rozwiaz rownanie
uwazasz takie rozwiazanie za poprawne ?RyHoO16 pisze:Moim zdaniem rozwiązanie mikolajra jest złe. Kolega nie zna wzorów skróconego mnożenia.
Moje rozwiązanie jest takie, że należałoby rozwiązać alternatywę układów równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos x=1 \\ \sin x + \cos x =1 \end{cases} \ \vee \ \begin{cases} \cos x=-1 \\ \sin x + \cos x =-1 \end{cases}}\)